Fortezza likeur bij slijterij 't Kleine Uiltje

Feestelijke likeur voor allermooiste vestingstad

Op initiatief van Mathijn van Mourik, eigenaar van slijterij ’t  Kleine Uiltje, maakte Sardinia Products een uitgebalanceerde mix van citroen- en sinaasappellikeur, die in de slijterij van Mathijn wordt aangeboden onder de naam Fortezza. Het is een hoogwaardige likeur met een alcoholpercentage van 30%.

Mathijn kwam op het idee omdat Gorinchem is verkozen tot de allermooiste vestingstad van Nederland en Gorinchem bovendien deel uitmaakt van de Hollandse waterlinie, die dit jaar een plek kreeg op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het effect daarvan laat zich raden. Bij de plaatselijke VVV is het een drukte van belang en in de hele stad en op de stadswallen lopen mensen uit heel Nederland en uit het buitenland die al die pracht en praal nu weleens met eigen ogen willen zien en beleven.

Bezoekers van de stad kunnen nu bij thuiskomst onder het genot van een glas Fortezza nog eens extra nagenieten.

Fortezza is vanzelfsprekend ook uitermate geschikt als cadeau, waarbij de schenker niet alleen de stad promoot, maar ook blijkt geeft van keuze voor kwaliteit.

Fortezza is te koop in flessen van 500 ml. Prijs per fles € 20,00.

Uit ‘Stad Gorinchem’ van 7 juli 2021

Gorinchemse limoncello LimonTino behoort tot de beste ter wereld

GORINCHEM Sardinia Products, gevestigd in Gorinchem, heeft met zijn LimonTino Limoncello onlangs meegedaan met de grootste en belangrijkste wine & spirits competitie (IWSC 2021) van de wereld in Londen. Dit is een internationale competitie op het gebied van wijnen en gedestilleerde dranken, waarbij de kwaliteit wordt beloond met een internationaal erkende prijs. Een jury van internationale experts heeft de beste dranken geselecteerd d.m.v. blindproeverij en een strenge technische keuring. In deze competitie is de LimonTino Limoncello bekroond met een zilveren medaille, hetgeen betekent dat deze Gorinchemse limoncello één van de beste van de wereld is.

ITALIAANS FAMILIERECEPT De LimonTino Limoncello wordt al diverse generaties volgens eigen Italiaans familierecept op ambachtelijke wijze geproduceerd met citroenen van de eigen boomgaard, eerst op Sardinië en nu dus ook in Gorinchem.

LimonTino Limoncello is online verkrijgbaar en bij een aantal landelijke slijterijen (o.a. in Gorinchem e.o.). Daarnaast levert men aan de diverse landelijke horeca.

Sardinia Products-eigenaar Robertino Lotto, geboren in Gorinchem, met de Italiaanse nationaliteit, is uiteraard trots met dit behaalde resultaat: ,,Dit smaakt naar meer!”

Verrassend recept van luchtige cupcakes met QuaranTino

Het ontstaan van limoncello op basis van eeuwenoude familierecepten

Recept voor de bereiding van Tiramisu met limoncello

Cupcakes met QuaranTino
Recept Tiramisu met LimonTino

Dit recept kregen wij aangeboden van Jurino Ignacio en staat op de website Jurino’s Kitchen. De cupcakes met QuaranTino likeur zijn fris, zomers en puur van smaak. 

Je maakt ze op basis van sponscake (dus superluchtig), een siroop met QuaranTino en fluweelzachte roomkaasfrosting. De cupcakes krijgen een infusie van likeur. Nu is dat per cakeje natuurlijk vrij weinig, maar wil je de cupcakes ook kunnen voorzetten aan kinderen of zwangere dames, dan kun je de siroop van tevoren even (een minuutje) koken. Je houdt dan wél de smaak van de likeur, maar de alcohol verdampt volledig.

Om de cupcakes de échte Italiaanse smaak mee te geven, maak je voor de bodem gebruik van sponscake.
In  deze traditionele cupcake in een papiertje, gaat ongeveer een eetlepel trempeersiroop, die na bereiding zo’n 15% alcohol bevat.

Bovenop gaat dan een luchtige roomkaasfrosting die we maken zònder boter. Ook in de frosting komt natuurlijk een beetje van de likeur terug. Als kers op de taart kun je er nog een pipetje met pure likeur op doen.

Nog lekkerder is het om de cupcakes in plaats van in een papiertje, te maken in een glas. Je kunt dan namelijk helemaal los gaan met de likeur. De cake kan zich dan echt volzuigen met drank.

Voor 20-24 cupcakes heb je nodig:

              Voor de cake:

  • 4 eieren
  • 90 gr. suiker
  • 80 gr. bloem
  • 10 gr. maizena
  •  een snufje zout

    Voor de frosting
  • 200 gr. roomkaas (bijv. Monchou of Mascarpone)
  •  300 ml. slagroom
  • 200 gr. poedersuiker
  • 1 el. QuaranTino
  • 2 zakjes klop-fix

           Voor de trempeersiroop

  • 200 ml. QuaranTino likeur
  • 100 ml. water
  • 100 gr. suiker

    En verder

  • extra QuaranTino likeur voor in de pipetjes
  • schijfjes sinaasappel en -citroen
  • wat geraspte sinaasappel- en citroenschil

    Kijk voor de bereiding op: het recept van Jurino’s Kitchen 

 

 

Het ontstaan van de limoncello is niet echt duidelijk. Diverse inwoners van de plaatsen Sorrento, Capri en Amalfi (denk aan de wereldberoemde Amalfi Coast) claimen de primeur te hebben.

In ieder geval is het wel bekend dat deze likeur begin 1900 geproduceerd werd in een klein pension op het Blauwe Eiland vlakbij Napoli , waar mevrouw Maria Antonia Farace een weelderige tuin met citroen -en sinaasappelbomen onderhield. Haar neef opende na de 2e Wereldoorlog hier vlakbij een horecabedrijf. De specialiteit van de bar was de citroenlikeur, gemaakt volgens het eeuwenoude recept van de grootmoeder. In 1988 begon zoon en ondernemer Massimo Canale met een kleine ambachtelijke productie van limoncello, waarbij het merk commercieel werd geregistreerd.

Maar in werkelijkheid zijn er allerlei legendes en verhalen over de productie van de traditionele gele likeur. De geschiedenis vertelt ons bijvoorbeeld dat de grote families van Sorrento, aan het begin van de twintigste eeuw, illustere gasten de smaak van limoncello proefden, gemaakt volgens het traditionele recept.

In Amalfi zijn er mensen die zelfs beweren dat de likeur van zeer oude oorsprong is, bijna gerelateerd aan de oorsprong van de citroenteelt. Maar zoals zo vaak in deze omstandigheden, is de waarheid vaag en zijn de hypothesen talrijk en suggestief.

Er zijn ook personen die beweren dat de limoncello ‘s ochtends door vissers en boeren werd gedronken om de kou te bestrijden, al ten tijde van de invasie van de Saracenen. Anderen zijn echter van mening dat het recept in een klooster werd geboren om de broeders tussen het ene gebed en het andere te plezieren. De waarheid zullen we misschien nooit weten. Maar afgezien van puur parochiale kwesties, heeft de traditionele gele likeur al tientallen jaren de grenzen overschreden en markten over de hele wereld veroverd.

De limoncello is daarom hard op weg om een product van wereldklasse te worden, vergelijkbaar met Bitter of Amaretto. Met de productie van LimonTino is aan de lange lijst van verkrijgbare limoncello’s een hoogwaardig product toegevoegd, dat recht doet aan de traditie, de authenticiteit en het vakmanschap. De geur van de handgeschilde citroenen dringen zich al op bij het openen van de fles. De smaak is een bevestiging van de kwaliteit.

 

De naam Tiramisu betekent letterlijk “trek mij omhoog”! Maar het betekent niet letterlijk iemand fysiek omhoog trekken, echter heeft het meer te maken met “beur mij op” of “maak me eens blij”.

Hieronder volgt het recept zoals ik het geleerd heb van mijn moeder, die op het eiland Sardinië woont.

Ingrediënten:
500 gr. mascarpone (merk galbani)
2 pakken lange vingers biscuit
6 eieren
6 eetlepels suiker
0,6 lt. espressokoffie (liefst klaargemaakt met een ouderwetse Italiaanse cafetiera)
1 glaasje limoncello (liefst LimonTino uiteraard)
cacaopoeder
250 ml.slagroom
een glaasje advocaatlikeur.

Bereiding:

  • Zet 0,6 liter espressokoffie op. In de koffie schenk je vervolgens een glaasje limoncello
  • Mix in een kom het eiwit van 6 eieren met toevoeging van 6 theelepels suiker. Dit doe je net zolang totdat het een vaste vorm verkregen heeft, je kunt dit testen door het mengsel op zn kop te houden. In dit mengsel doe je de mascarpone (500gr) en een glaasje advocaatlikeur. Het eigeel is niet nodig
  • Doop de lange vingers één voor één in het koffiemengsel en plaats deze in een schaal. Het suikergedeelte van de lange vingers moeten op de bodem van de schaal gelegd worden
  • Bedek deze vervolgens met het eiwit/mascarpone mengsel
  • Op dit mengsel doe je weer een rij met gedoopte lange vingers, nu met het suikergedeelte van de lange vingers naar boven
  • Hierop volgt weer een eiwit/mascarpone mengsel
  • Op dit laatste mengsel volgt de opgeklopte laag slagroom (geen suiker toevoegen)
  • Strooi als laatste de cacaopoeder met een zeefje over de tiramisu
  • De tiramisu afdekken met aluminiumfolie en in de koelkast plaatsen
  • Na ongeveer 8 uur in de koelkast (een nachtje) is de tiramisu gereed om jezelf of iemand “blij mee te maken”.
    (Let op; de tiramisu is 48 uur (in de koelkast) houdbaar)

Buon appetito!

Robertino

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial