Verrassend recept van luchtige cupcakes met QuaranTino

Likeuren van Sardinia Products in steeds meer slijterijen en horecagelegenheden

Het ontstaan van limoncello op basis van eeuwenoude familierecepten

Recept voor de bereiding van Tiramisu met limoncello

Cupcakes met QuaranTino
Recept Tiramisu met LimonTino

Dit recept kregen wij aangeboden van Jurino Ignacio en staat op de website Jurino’s Kitchen. De cupcakes met QuaranTino likeur zijn fris, zomers en puur van smaak. 

Je maakt ze op basis van sponscake (dus superluchtig), een siroop met QuaranTino en fluweelzachte roomkaasfrosting. De cupcakes krijgen een infusie van likeur. Nu is dat per cakeje natuurlijk vrij weinig, maar wil je de cupcakes ook kunnen voorzetten aan kinderen of zwangere dames, dan kun je de siroop van tevoren even (een minuutje) koken. Je houdt dan wél de smaak van de likeur, maar de alcohol verdampt volledig.

Om de cupcakes de échte Italiaanse smaak mee te geven, maak je voor de bodem gebruik van sponscake.
In  deze traditionele cupcake in een papiertje, gaat ongeveer een eetlepel trempeersiroop, die na bereiding zo’n 15% alcohol bevat.

Bovenop gaat dan een luchtige roomkaasfrosting die we maken zònder boter. Ook in de frosting komt natuurlijk een beetje van de likeur terug. Als kers op de taart kun je er nog een pipetje met pure likeur op doen.

Nog lekkerder is het om de cupcakes in plaats van in een papiertje, te maken in een glas. Je kunt dan namelijk helemaal los gaan met de likeur. De cake kan zich dan echt volzuigen met drank.

Voor 20-24 cupcakes heb je nodig:

              Voor de cake:

 • 4 eieren
 • 90 gr. suiker
 • 80 gr. bloem
 • 10 gr. maizena
 •  een snufje zout

  Voor de frosting
 • 200 gr. roomkaas (bijv. Monchou of Mascarpone)
 •  300 ml. slagroom
 • 200 gr. poedersuiker
 • 1 el. QuaranTino
 • 2 zakjes klop-fix

           Voor de trempeersiroop

 • 200 ml. QuaranTino likeur
 • 100 ml. water
 • 100 gr. suiker

   

  En verder

 • extra QuaranTino likeur voor in de pipetjes
 • schijfjes sinaasappel en -citroen
 • wat geraspte sinaasappel- en citroenschil

   

  Kijk voor de bereiding op: het recept van Jurino’s Kitchen 

 

 

 

De likeuren LimonTino, AranTino en QuaranTino van Sardinia Products, zijn in een toenemend aantal slijterijen te koop in eigentijdse beugelflessen.

Ook in steeds meer horecagelegenheden hebben de likeuren inmiddels hun weg gevonden. 

Zichzelf respecterende bars en restaurants beschouwen de likeuren van Sardinia Products als een welkome aanvulling in het segment van de likeuren.

Het ontstaan van de limoncello is niet echt duidelijk. Diverse inwoners van de plaatsen Sorrento, Capri en Amalfi (denk aan de wereldberoemde Amalfi Coast) claimen de primeur te hebben.

In ieder geval is het wel bekend dat deze likeur begin 1900 geproduceerd werd in een klein pension op het Blauwe Eiland vlakbij Napoli , waar mevrouw Maria Antonia Farace een weelderige tuin met citroen -en sinaasappelbomen onderhield. Haar neef opende na de 2e Wereldoorlog hier vlakbij een horecabedrijf. De specialiteit van de bar was de citroenlikeur, gemaakt volgens het eeuwenoude recept van de grootmoeder. In 1988 begon zoon en ondernemer Massimo Canale met een kleine ambachtelijke productie van limoncello, waarbij het merk commercieel werd geregistreerd.

Maar in werkelijkheid zijn er allerlei legendes en verhalen over de productie van de traditionele gele likeur. De geschiedenis vertelt ons bijvoorbeeld dat de grote families van Sorrento, aan het begin van de twintigste eeuw, illustere gasten de smaak van limoncello proefden, gemaakt volgens het traditionele recept.

In Amalfi zijn er mensen die zelfs beweren dat de likeur van zeer oude oorsprong is, bijna gerelateerd aan de oorsprong van de citroenteelt. Maar zoals zo vaak in deze omstandigheden, is de waarheid vaag en zijn de hypothesen talrijk en suggestief.

Er zijn ook personen die beweren dat de limoncello ’s ochtends door vissers en boeren werd gedronken om de kou te bestrijden, al ten tijde van de invasie van de Saracenen. Anderen zijn echter van mening dat het recept in een klooster werd geboren om de broeders tussen het ene gebed en het andere te plezieren. De waarheid zullen we misschien nooit weten. Maar afgezien van puur parochiale kwesties, heeft de traditionele gele likeur al tientallen jaren de grenzen overschreden en markten over de hele wereld veroverd.

De limoncello is daarom hard op weg om een product van wereldklasse te worden, vergelijkbaar met Bitter of Amaretto. Met de productie van LimonTino is aan de lange lijst van verkrijgbare limoncello’s een hoogwaardig product toegevoegd, dat recht doet aan de traditie, de authenticiteit en het vakmanschap. De geur van de handgeschilde citroenen dringen zich al op bij het openen van de fles. De smaak is een bevestiging van de kwalitei

 

De naam Tiramisu betekent letterlijk “trek mij omhoog”! Maar het betekent niet letterlijk iemand fysiek omhoog trekken, echter heeft het meer te maken met “beur mij op” of “maak me eens blij”.

Hieronder volgt het recept zoals ik het geleerd heb van mijn moeder, die op het eiland Sardinië woont.

Ingrediënten:
500 gr. mascarpone (merk galbani)
2 pakken lange vingers biscuit
6 eieren
6 eetlepels suiker
0,6 lt. espressokoffie (liefst klaargemaakt met een ouderwetse Italiaanse cafetiera)
1 glaasje limoncello (liefst LimonTino uiteraard)
cacaopoeder
250 ml.slagroom
een glaasje advocaatlikeur.

Bereiding:

 • Zet 0,6 liter espressokoffie op. In de koffie schenk je vervolgens een glaasje limoncello
 • Mix in een kom het eiwit van 6 eieren met toevoeging van 6 theelepels suiker. Dit doe je net zolang totdat het een vaste vorm verkregen heeft, je kunt dit testen door het mengsel op zn kop te houden. In dit mengsel doe je de mascarpone (500gr) en een glaasje advocaatlikeur. Het eigeel is niet nodig
 • Doop de lange vingers één voor één in het koffiemengsel en plaats deze in een schaal. Het suikergedeelte van de lange vingers moeten op de bodem van de schaal gelegd worden
 • Bedek deze vervolgens met het eiwit/mascarpone mengsel
 • Op dit mengsel doe je weer een rij met gedoopte lange vingers, nu met het suikergedeelte van de lange vingers naar boven
 • Hierop volgt weer een eiwit/mascarpone mengsel
 • Op dit laatste mengsel volgt de opgeklopte laag slagroom (geen suiker toevoegen)
 • Strooi als laatste de cacaopoeder met een zeefje over de tiramisu
 • De tiramisu afdekken met aluminiumfolie en in de koelkast plaatsen
 • Na ongeveer 8 uur in de koelkast (een nachtje) is de tiramisu gereed om jezelf of iemand “blij mee te maken”.
  (Let op; de tiramisu is 48 uur (in de koelkast) houdbaar)

Buon appetito!

Robertino

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial